Про каву - Carpat Coffee

Як приготувати каву в джезві (турці)

Час прочитання: 2 хвилини


Мабуть у кожного з нас, навіть якщо ви не п’єте каву вдома, десь у шафці можна знайти джезву (по-простому – турку). Адже це найпоширеніший гаджет для приготування кави в домашніх умовах. Часто ми варимо в ній каву інтуїтивно, навіть не задумуючись над “правильністю” приготування. Поціновувачі цього методу заварювання 100% знають щонайменше 5 різних рецептів. А що робити початківцям?
Давайте розбиратись разом.

Перш, ніж перейти до рецептів, давайте зрозуміємо, що необхідно врахувати при приготуванні кави в джезві.

Спершу оберіть улюблене зерно: купаж чи моносорт (детально ми розповідали про це у статті "Як вибрати каву додому?"). Тут має значення лише ваш смак та уподобання. А от ступінь обсмажки ми рекомендуємо світлу любителям ніжної кави. Або середню прихильникам гірчинки та міцного напою. Каву можете обрати тут (посилання відкриється в окремій вкладці, щоб вас не відволікати).



Далі потрібно підібрати помел зерен. Ступінь його подрібнення впливає на смак кави. Часто прийнято під турку робити його максимально дрібним. Чим він дрібніший, тим насиченішим буде готовий напій. Якщо у вас є ручна кавомолка, можете експериментувати та обрати саме той ступінь, який вам найбільше до вподоби. Якщо ні, просто вкажіть спосіб приготування при замовленні нашому менеджеру та дайте відповіді на додаткові запитання і ми самостійно підберемо та змелемо зерно так, щоб воно вам смакувало.


Не забудьте про ще один дуже важливий фактор - воду. Використовуйте лише очищену або бутильовану, щоб не перебивати смак кави.


Останнє - це дозування. Щоб правильно його підібрати достатньо знати розмір вашої турки у мл. Води повинно бути на 50 мл менше, ніж розмір турки. Наприклад, якщо джезва має 300 мл., то необхідно використати приблизно 250 мл. води (до звуження верхньої частини турки). Співвідношення кави та води складатиме 1 до 10, тобто на 250 мл. води вам необхідно 25 г мелено кави.

Рецептів приготування також є чимало. Сьогодні ми розповімо найпростіший та стандартний, який підійде всім.

  1. Оберіть та змеліть зерно. Згідно інформації поданої вище.
  2. Насипте його в джезву та залийте половину водою.
  3. Зачекайте кілька хвилин, щоб вийшло повітря з кави.
  4. Долийте воду до початку звуження турки.
  5. Нагрівайте поступово на малому вогні.
  6. Через хвилину розмішайте.
  7. Як тільки піна почне підніматися, заберіть джезву з вогню. Зробіть так тричі.



Готово! Тепер можете преливати каву в чашки, дати їй ще кілька хвилин настоятись та насолоджуватись ароматним смаком.

Приготування