Про каву - Carpat Coffee

Як правильно зберігати каву?

Існує багато різних думок, статей, порад, відео з приводу зберігання кави. Часто вони суперечать одне одному. Буває, що навіть на упаковках кави різних виробників вказані різні умови зберігання продукту. То як зрозуміти де і в чому, скільки часу зберігати каву? Спробуємо розібратись разом?

Перш за все, потрібно розуміти, що для меленої та зернової кави термін зберігання буде відрізнятись. Крім цього, на нього впливають такі фактори:
  1. упаковка
  2. мелена кава чи в зернах
  3. місце зберігання



Упаковка найбільше впливає на термін зберігання кави. Виробники вказують на ній термін, протягом якого краще спожити продукт. Це залежить від матеріалів, з яких вона зроблена, кількості їх шарів, наявності клапана для дегазації, можливості повторно герметично закрити після відкриття. Тому не дивуйтесь, коли побачите на різних упаковках термін придатності 12, 18, 24 місяці чи іншу цифру.



При правильному зберіганні рекомендується спожити каву протягом 1,5 - 2-х місяців. Саме протягом цього часу зерно зберігає свої смакові властивості. Так як ми з вами говоримо про свіжообсмажену каву, її зазвичай фасують у пакети з дегазаційним клапаном та зіпзастібкою. Вони дозволяють якісно зберігати зерно, не пропускають сонячні промені та сторонні запахи, проте не завжди є зручними. Якщо ви все таки вирішили пересипати каву в іншу більш зручну ємність, то краще надавайте перевагу скляним або керамічним банкам з герметичною кришкою. Але пам’ятайте, що в них зерно швидше “видихається”. 



Це все стосується як зернової, так і меленої кави. Та мелена кава втратить свіжіть значно швидше. Тому якщо у вас немає вдома кавомолки, краще купувати мелену каву частіше, але не у великих упаковках. Так ви матимете змогу насолоджуватись її смаком.

Якщо ви плануєте випити каву протягом 1,5-2-х місяців, то спокійно можете зберігати її в кухонній шафці. Але краще оберіть найбільш темну, суху і подалі від перепадів температур (духовки, холодильника, витяжки, мікрохвильовки).



Дозволено зберігати зерно в морозильній камері, якщо ви купили велику кількість на довгий період. Тут також є свої умови (посилання на іншу статтю, що нижче).  Ми не є прихильниками даного методу. Повторимось, що краще купувати невелику кількість кави частіше. 

Як зберігати каву в морозильній камері


Якщо у вас є потреба зберігати каву довгий термін, то найкраще для цього підходить морозилка. Але є ряд правил, яких необхідно дотримуватись, щоб не втратити якість.

  1. Зберігати краще зернову свіжообсмажену каву.
  2. Якщо ви плануєте поступово використовувати невеликі партії замороженого зерна, то краще одразу розділити його на порції. Не можна дістати упаковку, забрати з неї частину кави і покласти назад в морозилку. Це пов’язано з різким перепадом температур.
  3. Упаковка, в якій ви зберігаєте зерно повинна бути повністю герметичною, не прозорою. Якщо на ній є клапан для дегазації, необхдно повністю випустити через нього повітря перед тим як заморозити каву. Це зменшить імовірність утворення конденсату.
  4. Перед приготуванням кави з морозилки її потрібно розморозити при кімнатній температурі. Ні в якому разі не можна спеціально нагрівати зерно (у мікрохвильовці, духовці чи іншим методом).

Повторимось, що ми не рекомендуємо даний метод зберігання. Краще надати перевагу частішим закупівлям малих партій свіжообсмаженого зерна. Та якщо у вас виникла потреба довго зберігати каву, то дотримуючись всіх вищеописаних правил, вам вдасться максимально зберегти її смак. 





Як ви зберігаєте каву? Дізнались для себе щось нове?
Кава