Про каву - Carpat Coffee

Ми в ТОП-10 ростерій України

Коли говоримо про те, що ми увійшли в ТОП-10 кращих ростерій України 2020 року, люди діляться на дві групи. Одні кажуть: “Вау, круто!” Інші: “Це що взагалі таке?” Тому всім, кому цікаво детальніше поринути в цю тему та дізнатись нашу історію - обов’язково до прочитання 👇

Почалося все в липні 2020 року з того, що наша команда побачила в інстаграмі citycoffeeguide.com пост, що вони вперше проводять Премію “Зерно”. В ній було багато номінацій, переважна більшість яких стосувалась кав’ярень. Там ми зареєструватись не встигли 😅 Та була ще одна номінація, на яку реєстрація завершувалась через 2 дня - “Бренд обсмажки року”. Довго не думаючи, ми почали реєструватись. Перейшли за посиланням, де треба було заповнити багато блоків різної інформації. Питання стосувались усього:
  • наявності дозвільних документів;
  • документів, які підтверджують якість та безпечність продукції;
  • відповідності вимогам HACCP;
  • вхідного контролю сировини та пакувальних матеріалів;
  • дотримання санітарних вимог до приміщень;
  • особистої гігієни персоналу;
  • можливості простежити кожну готову партію продукції до сировини;
  • лабораторних досліджень;
  • відповідності вимогам якості та стандартам.

На заповнення цієї форми пішло у нас півдня. Здавалось би справу зроблено, залишається лише чекати результатів. Та це був лише початок. Адже далі експерти мали перевірити якість нашого обслуговуваннята кави. Звісно, за допомогою Таємних покупців, про яких ми навіть не здогадувались. Після цього вони сформували перелік ростерій, які набрали найбільшу кількість балів. Саме до них мали приїхати експерти, щоб перевірити чи відповідає дійсності надана під час заповнення форми інформація. “Брехунів” чекала дискваліфікація. 
Коли ми вирішили брати участь у премії, більше розраховували не на перемогу, а на участь, яка дозволить нам зрозуміти прогалини в роботу та усунути їх. Уявіть нашу реакцію коли, одна з організаторів премії подзвонила до нашого директора зі словами: “Вітаю, ви пройшли до фіналу! Очікуйте приїзду експертів на ваше виробництво”. Нашій радості не було меж. Ми знали з якими ростеріями змагались за звання найкращих. Самі орієнтувались та захоплювались ними, коли купували перший ростер. І раптом ми з ними змагаємось на рівних. 

День Х настав. 18 вересня 2020 року до нас приїхали четверо експертів, які мали вирішити нашу подальшу долю у премії. У них були роздруковані чек-листи з нашими відповідями. На кожен пункт ми мали надати підтверджуючі документи чи показати вживу як це відбувається на нашому виробництві (наприклад, відсутність битих контейнерів чи розмежування зон виробництва). Оцінка відбувалась сурово по чек листам. За кожен пункт нам вже були присвоєні бали. Вони мали зніматись у разі певних невідповідностей. Ми ж ще отримали кілька додаткових. В процесі заповнення чек листів, через хвилювання, пропустили один пункт, підтверджуючі документи на який у нас були 😅 
Та на цьому все не завершилось. Експерти привезли з собою зерно (яке саме тримали в таємниці). І наш обсмажувальник повинен був визначити та відібрати дефекти, потім підібрати профіль обсмаження та обсмажити його. Обсмажене зерно експерти забрали відразу з собою. Найстрашніше ніби пережили, та попереду чекала поїздка на “сліпий” капінг у Київ, на якому оцінювалось обсмажене зерно. Бали з сліпого капінгу сумували до попередньо отриманих. Переможцем стала ростерія, яка набрала найбільшу кількість балів.

Так ми і потрапили до переліку 10-ти кращих ростерій України. Перше місце ми не зайняли. Його вибороли  https://svitkavy.com/en/ Та ми радіємо за наших колег і чекаємо наступної Премії “Зерно”. За цей рік ми дуже виросли, стали ще більшими фанатами своєї справи, ввели новий бренд Carpat Coffee (коли брали участь у премії у нас була лише Bacara Coffee), відкрили ще кілька кав’ярень to go та кав’ярню третьої хвилі. А бути в десятці кращих - це вже ТОП. Участь приймали трішки менше 100 учасників із усієї України.

Історія