Про каву - Carpat Coffee

Як правильно готувати каву вдома в чашці?

Час прочитання: 2 хвилини


Однозначно найпоширеніший метод приготування кави серед наших клієнтів - це заварювання в чашці. Він швидкий, простий і не потребує додаткових девайсів. Але і тут є свої нюанси. Через те, що кава контактує з водою протягом усього процесу заварювання без додаткових фільтрів, напій виходить тільним та щільним. Щоб кава була збалансованою та приємною, потрібно враховувати деякі нюанси.



Як ми вже писали раніше, першочергово смак кави залежить від води. Тому варто обирати бутильовану воду. Перевіривши в лабораторії воду різних торгових марок, ми зупинились на Алясці. Вона найкраще підходить по всім параметрам для приготування кави. Ви можете обрати, будь яку іншу. Головне, щоб мінералізація була 100 мг/л, а рівень pH - 7,0. Ця інформація вказується дрібним шрифтом на звороті бутилки. Ніколи не заливайте в каву кип’яток. Ідеальна температура 93-95 °C - це приблизно через 2 хв після закипання води. 

Щодо чашки, то краще обирати високу з товстими стінками. Так температура води під час вливання впаде швидше, а частинки меленої кави краще осядуть на дно. Помел краще обирати середній. Якщо у вас немає кавомолки, то обирайте каву, мелену під чашку або пуровер. У нас на сайті є можливість вибору величини помелу.

Якщо у вас дома є кухонні ваги, то краще скористатись ними та приготувати каву з пропорцією 6 г. меленого зерна на 100 мл води. Якщо ж немає,то на одну чашку вам знадобиться приблизно 4 чайних ложки кави (більшість типових чашок на 250 мл). 

Це було найважчим із рецепту приготування😅 Якщо ви розібрались із попередніми нюансами, то дуже швидко заварите смачну каву в чашці.


  1. Закип’ятіть воду та дайте їй вистигнути приблизно 2 хв.
  2. Насипте мелену каву в чашку
  3. Залийте її водою (не перериваючи потік)
  4. Залиште каву на 4 хв., щоб вона заварилась, нічим не накриваючи чашку
  5. Добре перемішайте чайною ложкою так, щоб частинки кави осіли на дно
  6. Почекайте до 10 хв., щоб кава трохи вистигла і ви не попеклись




Спробуйте каву після заварювання. Якщо вам щось не подобається, спробуйте зрозуміти що саме. Якщо напій гіркуватий та водянистий - наступного разу додайте трохи більше  меленої кави. Якщо занадто кислий та трав’янистий - використовуйте меншу кількість. Можете додати молоко, якщо любите пити каву з ним.


Краще пити каву одразу, не розтягуючи ритуал на 20 хв і довше. Адже в чашці далі відбувається екстракція (заварювання), через це напій стає гірким та насиченішим.
Приготування