Про каву - Carpat Coffee

Що означає інформація на упаковці кави?

Останні роки з розвитком ростерій на нашому ринку, з’явилась величезна кількість упаковок свіжообсмаженої кави з різноманітною інформацією. Кофі гіки, помішані на specialty зерні, знають, що означає кожне слово. А от для звичайного любителя кави тлумачення упаковки може стати справжнім випробуванням. Та ми запевняємо: все не так страшно як здається. Читайте далі і переконайтесь самі.

Найпоширенішими на ринку є купажі (бленди), або по-простому - суміші. Як правило, це суміш арабіки та робусти. Може бути також бленд кількох видів арабіки з різних країн. Їх змішують, щоб досягти більшого різноманіття чи балансу смаку в чашці. Якщо ви бачите одне з цих слів на упаковці - перед вами, швидше за все, не 100% арабіка і точно не моносорт з однієї країни.

Щоб зрозуміти що ж саме всередині, варто звернути увагу на цифри (склад). Зазвичай вони вказуються у %. Наприклад, арабіка 30%, робуста 70%. Чим більший вміст робусти, тим міцнішою, насиченішою та гіркою буде кава. Чим менший - тим “легшою” та кислою. Якщо вказані просто цифри 30/70, то, як правило, перша цифра означає вміст арабіки, друга - робусти.

Країни проростання вказують де було вирощено та зібрано зерно. Їх може бути декілька. Навіть, бленд 100% арабіки, може містити кілька сортів з різних країн. 

Рівень обсмажки може вказуватись цифрами, шкалами або просто словами: світлий, середній, темний. Суть від цього не змінюється. Світла переважно використовується для альтернативних методів заварювання кави. Ручних: френч-прес, кемекс, аеропрес, каліта, пуровер та інші. Автоматичних: фільтр або крапельних кавоварок. Середня -  для приготування на професійних (як в кав’ярнях) та автоматичних кавоварках (домашні/офісні та ручні - гейзер, турка). Темна - так само як і середня. Часто її називають італійською. Це загальні рекомендації, прийняті в світі кави. Але першочергово орієнтуйтесь на ваш смак та вподобання. 

Трішки складніша історія з моносортами - зернами, які вирощені на плантації однієї конкретної країни та зібрані в один сезон. Перше слово назви вказує на країну, в якій було вирощене зерно. А от з другим може виникнути плутанина, адже в кожній країні своє значення. Наприклад,  Brasil Santos. Сантос - назва порта, з якого здійснюються всі відправки контейнерів із зеленим зерном. Colombia Supremo - класифікація розміру зерна. Ethiopia Sidamo - регіон, в якому вирощують каву. 

Також часто вказують профіль смаку. Це ті нотки, які ви маєте відчути в чашці готового напою, якщо він приготований правильно. Але тут також є свої нюанси. Вже фізіологічні. Смакові властивості описують люди з добре відкаліброваними рецепторами, які професійно дегустують каву щодня. Тому не переживайте і не лякайтесь, якщо вам не вдалося відчути все, що було написано на упаковці. Головне, щоб вам було смачно.

Часто можна зустріти рік збору врожаю та висоту проростання. Оскільки в кожній країні є своя сезонність, інколи кілька зборів врожаю, то також не варто гнатись за цьогорічною цифрою. Календар збору врожаю кількох найпопулярніших країн:
Ефіопія - листопад - лютий
Уганда - жовтень-лютий
Гондурас - жовтень - квітень
Колумбія - вересень - січень, березень - червень
Бразилія - травень - вересень

Потрібно розуміти, що необхідний ще час на обробку та транспортування з країни-виробника до трейдера у Європу, а звідти в Україну.  Чим вище росте кавове дерево, тим більш різноманітною та солодкою буде кава.

Це найбільш поширена інформація, яку можна зустріти на упаковках кави. В будь який час ви можете звернутись до продавця з проханням розтлумачити, що означає маркування на його упаковці. Добросовісні виробники завжди добре знають значення кожного терміну чи позначки і залюбки погоджуються детальніше про них розповісти. І в цьому немає ніякої комерційної таємниці.