Про каву - Carpat Coffee

Чим свіжообсмажена кава відрізняється від розчинної?

Час прочитання: 2 хвилини


Часто отримуємо запитання в чому різниця між свіжообсмаженою кавою та розчинною. Чому вона значно дорожча, якщо її приготування не таке зручне, займає більше часу і, взагалі, готовий напій може вийти несмачним, якщо неправильно приготувати. Різниця -  колосальна. І на це є ряд причин.


І свіжообсмажена, і розчинна кава виготовляється з обсмажених кавових зерен. Основна різниця в тому, що після обсмажки свіжообсмажені зерна максимум мелють та фасують в упаковки. Для розчинної кави їм необхідно пройти ще ряд виробничих етапів. Спочатку їх подрібнюють, обробляють гарячою водою, перетворюють в порошок (розчинну каву), додатково зволожують та гранулюють чи заморожують і сушать для сублімованої кави. При цих маніпуляціях зерна втрачають майже всі смакові та ароматичні властивості, тому до них додають  ароматизатори, стабілізатори, барвники та інші домішки. Якщо ви хочете натуральну каву - вибір очевидний.

Оскільки природній смак та аромат під час виготовлення розчинної кави втрачається майже повністю, зазвичай для неї використовують дешеву робусту найнижчої якості. Щодо свіжої обсмажки, то ви завжди можете обрати саме те, що вам найбільше до смаку: 100% арабіку чи суміш арабіки і робусти. Від цього залежить смак, аромат, насиченість та міцність готового напою. Крім того, свіжообсмажену каву намагаються продати протягом 2-х місяців після обсмажки. Це той період, коли зерна на піку своїх смакових і ароматичних властивостей. Далі вони починають потихеньку вивітрюватись. Дату виготовлення можна перевірити на упаковці. А якщо ви мелете зерна самостійно, то ще можна побачити розмір і рівень обсмажки зерен. Що для справжніх кавоманів також є дуже важливим пунктом.


Щодо різниці у вартості. Виробництво розчинної кави потребує великих об’ємів збуту та площ. Як правило її виготовляють великі заводи. Культуру споживання свіжообсмаженої кави розпочали в нашій країні невеликі крафтові ростерії. Відповідно такі виробництва завжди більш затратні. Висока собівартість продукції зумовлена вибором кращого дорожчого зерна, високими витратами на оплату праці, відсутністю можливості економії на сировині та матеріалах за рахунок великих об’ємів виробництва. Зерно намагаються закуповувати завжди з останніх урожаїв, у той час як для виробництва розчинної кави, використовують старіше.  



Без сумнівів розчинна кава готується значно швидше та простіше, ніж свіжообсмажена, не потребує додаткових девайсів та розуміння рецептів. Яку каву вживати вирішувати тільки вам. Але ми рекомендуємо спробувати свіжообсмажену. Спробувавши її хоча б раз, ви більше не зможете від неї відмовитись. Тим паче у інших розділах нашого сайту зібрані найпростіші рецепти приготування зернової кави.
Кава