Про каву - Carpat Coffee

Виробництво кави Carpat Coffee

Час прочитання: 2 хвилини


Часто на фразу: “Ми самі виготовляємо каву”, отримуємо скептичну відповідь: “А що в Україні кава росте?” Ні, не росте. Але виготовляти каву в Україні можна☝ Як саме? Читайте далі.

Практично вся кава, яку споживають у світі росте в країнах так званого кавового поясу. Це умовна смуга на поверхні нашої планети. Розташована вздовж екватора. Охоплює території на ±10 градусів на Північ та Південь від нього. Кавовий пояс пролягає територією Африки, Азії, Океанії, Центральної та Південної Америки. В цих країнах склались ідеальні природні умови для вирощування кавових дерев. Дозрівші ягоди збирають, очищають, а зелені “кісточки” закуповують трейдери з різних країн світу. Далі зерна купують “виробники кави”, тобто компанії, які їх обсмажують. До них відносимось і ми😊 Це дууууже коротко про той шлях, який проходить кавове зернятко перед тим, як потрапити до ростерії - обсмажчика кави.



Тепер про магію, якою займаємось ми) Ретельно обравши постачальника, отримуємо зелене зерно на наш склад. Перед тим, як його прийняти, вимірюємо рівень вологості, перевіряємо наявність грибка та пошкоджень, розраховуємо щільність. Це дозволяє впевнитись, що ми отримали урожай тої якості, яка була заявлена трейдером.

Якщо зелене зерно відповідає стандартам якості, ми приймаємо його на свій склад, з якого воно протягом двох тижнів відправиться в цех обсмажки. Саме тут відбувається найбільша магія всього процесу. Обсмажувальник засипає зелено зерно в ростер - спеціальну машину для обсмажки кави. За допомогою профілю обсмажки, контролює процес, щоб зерно не згоріло та розкрило саме ті дескриптори, які повинно. Обсмажка (перетворення зеленого зернятка в коричневе, з якого готується кава) триває близько 15 хв. Після чого зерна висипаються в барабан ростера, в якому вони охолоджуються. Потім відправляються “відпочивати” на зону настоювання на період до 14 днів, в залежності від виду зерна. Це для того, щоб вийшли всі гази з кави і вона не “пускала бульбашки” при приготуванні, повністю розкрила смак. 



Після дегазації відбувається контроль якості, під час якого перевіряється чи відповідає кожна обсмажена партія еталону. Якщо жодних відхилень не виявлено - технолог допускає партію до пакування. Далі її фасуємо і відправляємо вам ❤

Оскільки саме ростерії перетворюють зелене зерно без смаку та запаху у продукт, з якого готують смачний напій - мають повне право називатись виробниками кави.



Це дуже стисло та коротко про процес виробництва кави. Насправді, він набагато складніший, трудоємкий, вимагає багато специфічних знань. Якщо вам цікаво детальніше про нього дізнатись - підписуйтесь на наш інстаграм @carpat.coffee та слідкуйте за сторіс. Майже щодня ми показуємо процеси виробництва та команду, яка за ним стоїть. А особливо допитливі можуть потрапити до нас на екскурсію та побачити все на власні очі.    
Історія